yamamba

En klassrumsföreställning för högstadiet om identitet och autenticitet. Premiär på Ung Scen Öst hösten 2010. (foto: Dan Forsberg)

Manus, regi & medverkan: Helena Sandström. Regicoach: Tove Sahlin. Mask: Sissa Persson Maresch.

Pia Huss i Dagens Nyheter: Helena Sandström kryper innan­för skalet på både skadedjur och publik. Totalt oförutsägbar. Det hela är oförglömligt i sin intensitet… 

Lars Ring i SvD: Helena Sandström skapar under 45 minuter en fräck blandning av installation, lektion och konfrontation som hela tiden cirklar kring individ kontra grupp, massa och våld. Hon är ett yrväder av energi och elevpubliken och lärarna blir alldeles tagna av allt detta: spökhistorier, en egen mytologi och aggressiviteten hos dessa manbas.

Yamamba är en uråldrig gudinna/häxa i japansk mytologi. Hon sägs bo i bergen, äta barn och locka män i fördärvet… Efter henne har Tokyos manbas fått sitt namn – de blonderade, hårdsminkade tjejer som hänger på gatorna i Shibuya-distriktet. De som rör sig i grupp, sent om nätterna och aldrig vill sluta dansa… Föreställningen Yamamba är en hyllning till flickorna, till fantasin och till alla de olika sätt som finns att vara människa på.

Yamamba2