jeremiah terminator

Ett undersökande performance om den queera författarstjärnan JT Leroy. Premiär på Kulturhuset Stadsteatern/Fri Scen våren 2017. (foto: Johan Svenson)

Regi, manus & medverkan: Helena Sandström Cruz. Scenbild & ljus: Josefin Hinders. Ljuddesign: Malin Holgersson. Regiöga: Isabel Cruz Liljegren. 

Felicia Mulinari i Feministiskt Perspektiv: …det gör mig glad, detta stycke av levande kulturhistoria som skrivs både genom föreställningen men också av publiken, som skrattar, känner igen sig, queera människor som sällan får vara vi med berättelsen om tiden. Jag minns, även om jag inte var där. Men jag minns känslan av att ta tillbaka det skamliga, jag ser den och känner den när JT Leroy dansar, jag blir så sugen på att dansa själv. (…) Det är ett minne av ett queert liv, fångat genom bilden och fantasin av en kaxig och trasig tonårings revolutionära dans.

Johan Hilton i Dagens Nyheter: En skimrande föreställning i gränslandet mellan hörspel och performance…

JT 2

JT LeRoy var det unga författargeniet med flytande könsidentitet som förförde och berörde en hel värld. Med sina förmodat självbiografiska böcker om en hård uppväxt, med fysiska och sexuella övergrepp, blev 20-åringen en litterär rockstjärna som hyllades av alla från Bono till Courtney Love. I Stockholm gjorde stjärnan ett mytomspunnet besök 2002. Alla ville träffa JT – hen som var vårt bevis på att det faktiskt kan finnas något sådant som ett lyckligt slut. Men berättelsen om Jeremiah Terminator LeRoy skulle visa sig vara betydligt mer komplicerad än vad någon hade kunnat ana …

I föreställningen Jeremiah Terminator vävs dokumentära intervjuer med personer ur Stockholms queercommunity samman med en fysisk gestaltning av JT LeRoys olika personas. Det är ett suggestivt stycke pophistoria om identitet och konstnärskap, på gränsen mellan dröm och verklighet.

Liggande foto: Johan Svenson, stående foto: Anna Classon