hetero

En klassrumsföreställning för högstadiet om normer, kön & sexualitet. Premiär på Regionteatern Blekinge/Kronoberg hösten 2017. (foto: Lina Alriksson)

Ide & regi: Helena Sandström Cruz. Medverkande: Anders Jacob, Indra Linderoth & Rebecca Riggo. Scenografi & kostym: Josefin Hinders. 

Växjöbladet: Hetero är stark på flera sätt… spelet når fram till åskådarna, som knappast har en chans att smita undan.

Benämningen “heterosexualitet” är inte särskilt gammal. Och inte särskilt använd, ens idag. Vissa vet knappt vad det betyder. Om du söker på “heterosexuell” på nätet så kommer det mest upp bilder på och texter om människor som inte är heterosexuella. Som om heterosexualiteten inte kan existera för sig själv. Den kräver en motsats.

Heterosexualitetens hela princip bygger på motsatspar. En Riktig Man och En Riktig Kvinna. Med “riktig” menas att någon med biologiskt manligt kön beter sig ”maskulint”. Och att något med kvinnligt biologiskt kön beter sig ”feminint”. Sånt kan vara ganska svårt. Vi måste lära oss det normala. Ständigt påminna oss själva och varandra om det. Det normala är något mycket ömtåligt. En dag kanske det går sönder. Och börjar läcka…