lust

Dokumentärt baserad föreställning om kvinnors lust. Premiär på Regionteatern Blekinge/ Kronoberg våren 2019. (foto: Sara Galbiati)

Regi, manus & research: Helena Sandström Cruz. Skådespelare: Saskia Husberg, Anja Lek Paulsson & Léonie Vincent. Scenografi & kostym: Erika Sjödin. Ljusdesign: Irmeli Strand. Musik & ljuddesign: Magnus Grenstedt. Mask: Hanna Elwe.

Smålandsposten: Allvarlig och lustfylld teater med vulkaniska utbrott – Det var längesen, om en ens någonsin, som jag såg en så bra pjäs utifrån ”fältstudier” (…) Det här är härligt omvulvande (du läser rätt) befriande, djärv och viktig teater. 

Växjöbladet: Berättar lyhört och lustfyllt (…) ett nära, närmast vardagligt tilltal som, stundom ömsint, stundom sprakande kroppsligt, ger utrymme för helt olika förhållande till den egna lusten.

Barometern: Jag önskar att jag och många med mig hade fått se den här föreställningen för länge sedan. Tänk så många kvinnor som då hade sluppit skämmas för sin kropp och sina lustar! Det är en härligt sensuell och samtidigt rätt omskakande föreställning…

Lust med Léonie Vincent, Anja Lek Paulsson, Saskia Husberg, foto Irmeli Strand

”Det pratas för mycket om sex nuförtiden!” Skulle någon kunna säga. ”Det pratas för lite om sex!” Skulle en annan kunna säga.

Men när det pratas om sex, vad pratas det egentligen om då? Kvinnors sexualitet har traditionellt formulerats utifrån, ofta som någonting mystiskt och problemfyllt: Den ouppnåeliga orgasmen, den onämnbara onanin, den svårupptäckta, mytomspunna klitoris…

I föreställningen Lust möts tre kvinnor för att samtala om sexualiteten. De har aldrig träffats förut, men genom samtalet närmar de sig varandra och sina egna känslor, erfarenheter och minnen.

Manus till föreställningen är baserat på djupintervjuer som Helena Sandström Cruz gjort med kvinnor i olika åldrar.

Liggande foto: Sara Galbiati, stående foto: Irmeli Strand. Trailer: Andreas Omvik