ljusets rike 2039

En framtidsdystopi för gymnasiet. Premiär på Regionteatern Blekinge/ Kronoberg våren 2019. (foto: Anders Bergön) 

Regi: Helena Sandström Cruz. Manus: Lucas Svensson. Scenografi, kostym och ljusdesign: Josefin Hinders. Mask: Hanna Elwe. Ljuddesign: David Pettersson. Video: Nemo Stocklassa Hinders.

Växjöbladet: Aggressivt tung och starkt berörande.

_L8A4330.jpg

Ljusets Rike är ett fascistiskt samhälle i en nära framtid, där massan regerar och den starkes rätt är absolut. På internatskolor fostras föräldralösa barn till att bli en maktens elit – känslokalla, våldsbenägna och in till döden lojala med Ljusets rike. I gymnastiksalen på en av dessa skolor möts tre ungdomar en nyårsnatt. Ingen elev har dött under det gångna året – trots att staten kräver ett årligt offer. Lagen säger att om två dödar en tredje är det rätt. Och någon måste ju dö i natt. Men vem?

Ljusets Rike 2039 undersöks mekanismerna bakom människors dragning till totalitära ideologier och deras våldsglorifiering och förakt för svaghet. Vari ligger lockelsen i extremistiska grupperingar? Vad är deras grogrund? Hur kan de lyckas få fäste i vår upplysta tid – i våra demokratiska samhällen?

 

Trailer: Nemo Stocklassa Hinders